dimecres, de juny 12, 2013

quan no existien els emprenedors, ho vam intentar

Si fos ara se'ns hauria titllat d'emprenedors però l'any 2000 aquesta paraula no existia, o almenys no s'emprava per a anomenar a aquelles persones que decidien posar en marxa una activitat innovadora.

L'estiu de 2000 junt amb el meu amic (aleshores també soci) Jordi Valero vam decidir emprendre una activitat empresarial que aleshores era força innovadora: vendre per Internet. Si no em falla la memòria (que pot ser) vam ser el primer comerç electrònic de les Terres de l'Ebre. Sota el nom i domini arearural.com i veníem productes de les Terres de l'Ebre (vins, olis, terrissa, conserves, ...). En aquell moment posar en marxa una botiga electrònica era tot un repte i aventura i més tenint en compte que ho fèiem "fora d'hores" de les nostres feines principals.

Recordo reunions per decidir el nom (havia de sonar i escriure's igual en català i castellà; van sonar "georural", "zonarural", ...), buscar una eina de comerç electrònic que ens fos assequible, ràpida i fàcil (vaja: el bo, bonic i barat: de tota la vida), contractar el TPV virtual per a cobrar amb targeta de crèdit, parlar i negociar amb transportistes, parlar i negociar amb els proveïdors (tots productors directes, sense intermediaris, com ara cooperatives i artesans). 13 anys després tot això ens hauria estat molt més fàcil sobretot perquè hi ha moltes aplicacions de comerç electrònic i empreses locals que ofereixen aquest tipus de producte/servei); els transportistes han vist una gran oportunitat negoci amb la venda online (algú ha de portar el producte a casa del client) i cada vegada hi ha més productes d'altíssima qualitat produïts a les Terres de l'Ebre.

Vam fer una mica de difusió a la premsa local i comarcal; ens vam anunciar a una revista ("Descobrir Cuina", ara es diu només "Cuina"), ens van fer alguna entrevista en premsa escrita; i poca cosa més perquè els recursos eren els que eren. No existien els blocs, ni facebook, ni twitter, ni ...

Al cap de pocs dies de la posada en marxa vam rebre la primera comanda (no recordo ni de qui ni d'on) i després la segona, tercera, ... En certa manera "arearural.com funcionava sola".

Poc a poc vam ampliar el catàleg de productes amb arròs, mel, pastissets, carquinyols, ... arribant a tenir més de 200 productes (ho he llegit a la notícia que adjunto perquè no me'n recordava)


No recordo el temps que arearural.com va estar en funcionament (diria que un parell d'anys) però va arribar un moment en el que vam decidir tancar perquè les nostres feines i ocupacions "oficials" no ens permetien dedicar-nos de ple al nostre petit projecte "d'emprenedoria".

Sense cap mena de dubte una molt bona experiència (amb algun moment "dolent"), que ens va permetre descobrir (i tastar) productes de les Terres de l'Ebre, conéixer més el territori amb l'anar i venir (sobretot per part de Jordi) per recollir productes per a tenir estoc i, per part meva, saber com funcionava un comerç electrònic (en part m'he acabat dedicant a això).