diumenge, de desembre 27, 2009

Vegueries: el país dividit i ben dividit

Fa unes setmanes va obrir-se el meló de les Vegueries que han de dividir el país més o menys com estava abans del Decret de Nova Planta al 1716 .

Això de la divisió territorial és un terme que s'ha d'agafar en el sentit més literal de la paraula perquè la proposta de llei ha aconseguit dividir gairebé tot el país amb opinions enfrontades, ja sigui pel nom de la cosa, per qui ha de ser capital, per si s'ha d'estar en una vegueria o en una altra, si se n'ha de crear alguna de nova, quina serà la seva finalitat, com es finançaran, etc. etc. etc. Sense dubte és una proposta amb la que gairebé ningú està content.

Alcaldes socialistes com Ros (Lleida), Ballesteros (Tarragona), Bustos (Sabadell), Pérez (Reus) han mostrat la seva oposició per uns motius o un altres que van des de la "no divisió de la seva província actual" en el cas de Lleida; el nom de la Vegueria i la capital, en el cas de Tarragona i Reus; la manca de consens i la creació d'una nova administració en el cas de Sabadell; ... Altres com els alcaldes de d'Amposta i Tortosa, tots dos de CiU, tenen reclamacions paregudes als altres com ara el cas de Ferré que reclama per a Amposta la cocapitalitat de les Terres de l'Ebre (Reus també ho demana per a la del Camp) i en el cas de Bel, que té molt clar que la seva ciutat ha de ser la capital indiscutible de l'Ebre (altres ja li fan la feina de reclamar-ho), es pregunta com es finançaran les vegueries; i en altres territoris demanen que se'ls creï una vegueria per a ells com és el cas del Penedès.

Per a reclamar cadascú el que creu més just per als seus interessos ja s'han fet actes i manifestacions a diferents llocs com a Reus, Tarragona, Vilafranca del Penedès, al Parlament de Catalunya, s'han obert grups de suport per a unes o altres opcions al Facebook, ... tot plegat per posar de manifest que la proposta actual no convenç gairebé a ningú, ja sigui per interessos de partit, per defensar les respectives ciutats, per defensar el seu model de país o d'estat, per estar en contra d'uns i altres, ...

El proper 5 de gener el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya ha d'aprovar aquesta llei tot i que hi ha una gran divisió tant al país com al Govern. Hi haurà algun canvi abans d'aquesta data o s'aprovarà amb la proposta actual deixant els territoris dividits i sense consens?

Cal tenir en compte que tot i que s'aprovi la llei s'hauria de comptar amb el vist-i-plau del govern de l'estat, cosa que veig força difícil a jutjar per com va el tema de l'Estatut que està per sobre de la "llei de les Vegueries".