divendres, d’octubre 02, 2009

allí si (dins del mar) i aquí no (a 500 metres de la costa)

Gairebé tothom que segueix mínimament l'actualitat sabrà que a Barcelona s'ha inaugurat un hotel.

El que em preocupa no és si el nom és encertat, si la gent l'ha batejat amb un nom més "popular", si és de "súper luxe", si m'agrada estèticament, si trenca la línia de la costa, ... El que em té preocupat és que a Barcelona es permeti construir dins del mar (el "Fòrum" n'és un altre exemple), amb l'excusa del progrés de la ciutat, l'atracció de turisme Barcelona, etc. etc. mentre que a altres llocs no es pot construir res a 500 metres de la línia de la cosa per una "llei de costes" que pel que sembla no és igual per a tots. De la mateixa manera que aquí tenim una "reserva natural" allà tenen una reserva on tot es pot fer.

L'excusa que donava ahir l'arquitecte de l'hotel en una entrevista a RAC1 era que s'ha construït en terrenys del port. Segur que es podia construir on s'ha fet però ...

Al delta de l'Ebre, ja no es parla de construir dins del mar sinó que es vol crèixer (només una miqueta) per a fer una casa, una caseta de ribera, un restaurant, un hotelet, ... i no es pot fer perquè hi ha una llei (que no s'aplica amb equitat arreu del país) que no permet fer res a menys de 500 metres de la costa. No deixa créixer, no permet crear serveis turístics, no permet crear nous negocis perquè la gent pugui guanyar-se la vida ... en canvi a altres llocs es tapen els ulls, amaguen la llei i es deixa fer el que vulguen.


Mentrestant els llocs "reservats" segueixen sent aquell "paradís natural" sense serveis, sense infrastructures, sense inversions, oblidats de tothom menys quan s'han d'omplir la boca de sostenibilitat (que ja està bé) i de natura (que també està bé) quan han de venir a passar una dies desconnectats, quan han de venir a menjar llagostins, galeres, musclos, arròs, ostres, quan parlen de grans potencialitats, etc.

Que quedi clar que no parlo de deixar construir sense planificació, ni deixant màniga ampla, però no cal posar traves a gairebé tot, ni informar negativament de tot allò que supose créixer, ni retardar inversions amb l'excusa que no hi ha diners, ni prometre coses que mai arriben i si ho fan és amb comptagotes i amb retallades.

En fi, a vores-les passar !!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Lo de la llei de costes no és exactament o tots els motius.... La llei de costes és “generosa” en superfície al nostre territori, però lo que més ens ha limitat és el pla director urbanístic del sistema costaner que ens ha pegat una retallada considerable amb l’objectiu de preservar les zones encara verges (les que no, no cal), i també per lo del criteri d’inundabilitat del delta, que limita el creixement de la majoria dels pobles amb superfície al delta.