diumenge, de juliol 29, 2007

números de les cases d'Amposta

Lluny de ser un treball de recerca, avui començo (ja aviso que no tindrà cap periodicitat concreta) a publicar sèries de fotos de coses que em criden l'atenció de la meva ciutat.

Començo pels diferents tipus de números de les cases (ordenats cronològicament). Evidentment no són tots els tipus de números que es poden trobat però són els "oficials", a banda d'això cada propietari pot posat el número que vulgui (estic fent un recull dels que considero "no oficials"):


Els més antics que he trobat.
Es pintaven a mà directament a la fatxada de la casa.

Els primers fets "en sèrie", fets amb planxa negra de metall amb el número en blanc segurament fent amb alguna plantilla.D'aquest tipus no n'he trobat gaire.
Entenc que són posteriors al d'abans perquè la planxa té color (blau) i la tipografia del número és una mica més "moderna".


Aquests ja estaven una mica més treballats amb una placa d'un material paregut a la pedra (possiblement "terrasso") amb el número rebaixat i pintat de color roig.


Aquest tipus de número és el que es posa actualment (des de mitjans dels anys 80). Com es pot veure són fets més en plan "industrial" amb la base en plàstic negre i els números metal·lícs.