dijous, de setembre 07, 2006

Documentada la primera presència romana a la Península Ibèrica, a la desembocadura de l'Ebre

He llegit a terra.es/cultura "les troballes en l'antiga desembocadura de l'Ebre, on s'han descobert dos campaments de la Segona Guerra Púnica que han permès documentar la primera presència de Roma en la Península Ibèrica així com la seva lluita contra Cartago" això s'ha dit al XX Congreso Internacional de Estudios sobre la Frontera Romana que es fa aquests dies a León.

Ara cal definir això de "antiga desembocadura" per saber (si cal) on estava situada.

En aquest retall d'un mapa d'Hispania de l'època romana es veu que la ciutat que està més prop de la desembocadura de l'Ebre és Adeba, que segons moltes fonts és l'actual Amposta (també he trobat algunes fonts que diuen que l'actual Batea, antigament es deia Adeba, però queda clar que no estaria situada al mateix lloc).


A The Ancient Library he trobat un llibre antic titulat "THE CLASSICAL GAZETTEER", escrit per William Hazlit l'any 1851, que és un "valuós diccionari d'uns 15.000 llocs clàssics". Concretament a la pàgina 14 hi ha la definició d'ADEBA que, com es veu a la imatge, diu "ADEBA, una ciutat d'Ilercaones [Ilercavònia?], Tarragona, cap a la desembocadura del riu [R.] Ebre. Amposta"


A partir d'aquí, que cadascú tregui les seves conclusions.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres quin descobriment. Fantàstic. A veure si algú se n'adona que Amposta era i és important (tan o més que alguns altres municipis !!).

Em sembla que durant anys, aquesta història ha estat oblidada (per uns) i amagada (per uns altres).

Anònim ha dit...

A Amposta lo que hi ha, i està excavat, és un petit establiment ibèric, uns 1000 m quadrats, en l'emplaçament del que posteriorment va ser lo castell. A les terres de l'Ebre se coneixen establiments ibèrics molt més importants que este. Lo poblat que s'està excavant prop de Tivenys, per exemple, té una superfície estimada d'uns 4ooo m quadrats, tot i que el més important en diferència és Castellet de Banyoles en 4'5 ha d'extensió. Per cert, a Tortosa també s'han trobat materials ibèrics...