diumenge, d’agost 13, 2006

Descobrint el cementiri vell de Godall

Mira que havia passat un munt de vegades per davant en les meves sortides amb la bicicleta de muntanya pels voltants de Godall (molt bona zona per als que vulguin practicar BTT, camins, senders, fonts, ...), i no m'havia aturat a mirar el cementiri vell de Godall, que està a la vora (a l'esquerra) de la carretera que ve de la Galera just a l'arribar al municipi i on acaba (o comença, segons es miri) el camí vell. El cert és que fa temps vaig llegir un article a La Veu de l'Ebre, d'una noia (no recordo el seu nom, ho sento) que parlava de les esteles que coronen la paret que tanca el cementiri. Ara des de l'Ajuntament del municipi, el Museu del Montsià i la Diputació han condicionat aquella zona amb un caminet que dóna la volta al cementiri, uns bancs, una zona d'aparcament, vegetació autòctona i un plafó informatiu.


Pel que fa a les esteles, el que més em va cridar l'atenció quan vaig llegir aquell article, es creu que provenen de l'antic fossar que hi havia al costat de l'esglèsia del poble i que al traslladar-lo van col·locar coronant la tanca de pedra (en vaig comptar 11). Per tant, com a mínim Godall ja ha tingut tres cementiris: El de l'esglèsia, el vell (del que us parlo) i l'actual.

Si teniu un moment aneu-hi. Només per veure aquestes petites obres en pedra ja val la pena, a més podeu aprofitar per anar a la font de l'arboç (seguint el camí que hi ha a la vora del cementiri vell, visitar el poble, anar a la font de Capdasens (al sortir del municipi en direcció Ulldecona), i seguint el mateix camí per pujar la la mola de Godall per gaudir d'una magnífica vista de la serra de Montsià i de la Foia d'Ulldecona, entre altres indrets de Godall.

2 comentaris:

Godallenc ha dit...

Ieeeeps algu que se coneix molt be la Serra de Godall! Gracies per fer-ne propaganda. Coneixes el Bosc de Grisanto, la Font la Serra, la Roca alta, els pous les piques o el Carrascal. Tambe tenim el mas de Merades, el camping municipal de Vila estrets, o el barris vells de l'Arrabaleta o com no Vila llarga. Vinga aniveu-mos a venir a la Serra de Godall!!!!!

Josep Torta ha dit...

La veritat és que no reconec cap d'aquests indrets. És possible que hi hagi passat a la vora, perquè vaig tenir una época forta (fa anys) de bicicleta de muntanya i ens vam voltar força la zona de Godall (bàsicament la Mola). Per als amants de la BTT és una zona amb moltes possibilitats. Intentaré descobrir millor Godall i els seus voltants.