dissabte, de juliol 22, 2006

Pesca tradicional al delta de l'Ebre

actualització juny 2016:
Per als que feu el crèdit de síntesi sobre la pesca tradicional al delta de l'Ebre:
Si us serveix d'alguna cosa el que vaig publicar, aprofiteu-la. Recordeu que no sóc jo qui fa el crèdit de síntesi. No podeu pretendre trobar al meu bloc tot el material per a fer el crèdit.
Pel que veig molts dels que feu aquest crèdit de síntesi feu cap al meu bloc. Suposo que deu ser perquè hi ha molt poca informació sobre el tema. Us proposo, si és possible, que un cop acabat el crèdit de síntesi el publiqueu en un blog. Potser així més gent tindrà informació (jo el primer) sobre el tema.Fa uns dies vaig anar a Poble Nou del Delta per veure una demostració d'arts de pesca tradicionals, que encara s'utilitzen. Com es tractava d'una demostració, per la qual cosa s'havia demant un permís especial per fer-ho en un lloc poc habitual, però que era més fàcil per arribar-hi, a més a més tot el que es va pescar es va tornar a llençar viu a l'aigua.

Les arts que ens van ensenyar van ser el gànguil, el gamber i el rall. Intentaré explicar en què consisteix cada un.

El gànguil es bassa en una xarxar en forma de tub amb uns anells que es van fent més petits com més al final de la xarxa estan. El sistema consisteix en posar una xarxa fins al terra (se sol parar en zones amb poca profunditat, d'1 m. aproximadament) en les obertures de la xarxa s'hi posen els gànguils, d'aquesta forma els peixos, crancs, anguiles, ... que volen sortir del tancat no tenen cap més laternativa que passar per l'anell més gran del gànguil, que amb un sistema "d'embut" no els deixa sortir, el final del tub de la xarxa es lliga a una canya enclavada al terra, que és per on es treu allò que s'ha pescat.

pesca amb gànguilMés imatges: buidant el gànguil - anguiles - gànguil parat

Definició del diccionari de rall: PESC Art de ròssec consistent en una bossa de xarxa llargaruda, sostinguda per un cèrcol de ferro, emprat per a agafar gambes i peix petit.

Semblant al gànguil, però més petits hi ha ventrols (o bentrols), monetes, ...


El gamber es basa en una xarxa en forma de "bossa" enganxada al voltant d'un semicercle, o de "D". Solen pesar dues persones juntes, que posen tots dos gambers en forma de "V" per fer una mena d'embut, amb els peus van xafant el fons per "espantar" els peixos, anguiles, ... al no tenir gaire sortides que que fan és caure dins la bossa de xarxa. Per la forma que té el gamber, suposo que també es pot posar en un canalet, desaigües, ... per a que el peix que passi per allí quedi atrapat.

pesca amb gamberDefinició del diccionari de gamber (no s'ajusta al que vaig veure): PESC Mànega de xarxa emprada per a pescar gambes.El rall, potser és l'art de pesca amb menys tecnologia, si es pot dir així, ja que només consisteix en una xarxa de forma circular i uns ploms al voltant de la part exterior. Tot i la "poca tecnologia" és l'art que vaig veure més complicat de fer anar, ja que cal molta tècnica per llençar el rall a l'aire que caigui el més pla possible a sobre l'aigua, després els ploms fan la seva feina tancant la xarxa, tot seguit només cal anar estirant-lo poc a poc per treure el peix.

Definició del diccionari de rall: PESC Ormeig de pescar que consisteix en una xarxa de forma circular guarnida de ploms en tot el seu perímetre i proveïda, al centre, d'una corda, per la qual hom la pot sostenir.

Més imatges: tirant el rall - treient el rall

pesca amb rall

El gànguil i el rall s'utilitzen a nivell professional, mentre que el gamber és tipus de pesca a nivell domèstic, antigament cada casa ja fos de pescadors, pagesos, ... tenien un gamber per fer-se el "rancho" per menjar. Val a dir, que aquestes arts de pesca no són pròpies del delta de l'Ebre sinó que s'utilitzen arreu del món.

Actualització (8/4/2009): Plafó informatiu sobre els arts de pesca tradicional al delta de l'Ebre. El plafó està ubicat al passeig que hi ha a la vora mateixa del riu Ebre, gairebé a la seva desembocadura, a Riumar (Deltebre).

(feu clic a sobre de la imatge per a ampliar-la)

21 comentaris:

elba ha dit...

hola sóc la elba!
faig segon d'ESO i he anat a fer el crèdit de sintesi al delta de l'Ebre. M'agradaria saber quins tipus de peixos es poden pescar amb el rall i també més arts de pesca al riu siusplau.
Adeú i espero que contestis abans de dilluns!
Moltes gràcies

Josep Torta ha dit...

Hola elba, tot i que no sóc expert en cap tipus de pesca (per això vaig anar a veure la demostració), el que es pesca al Delta amb aquests arts són la tenca (carpa), anguila, crancs i moixarres (orada), almenys això és el que es va pescar el dia que jo vaig anar, de totes formes segur que se'n pesquen molts més, tots aquells que hi ha en desaigües (desguassos), basses i badies del delta de l'Ebre, però no te'ls puc precisar. Espero haver-te ajudat.

tens una fotografia d'un gàngil amb part d'allò que es va pescar aquell dia, ja veuràs que sobretot hi ha anguiles.

Oriol Sensat Figueras ha dit...

Hola Josep!!
Sóc l'Oriol un estudiant de 3er ESo he fet el crèdit de sintesi al delta i pel treball necessitaria saber quins tipus d'embarcacions s'utilitza per a la pesca, és molt urgent . GRACIES !!

Josep Torta ha dit...

Hola Oriol. Com ja vaig contestar a l'elba, jo no sóc cap expert per la qual cosa no se si podrá ajudar-te massa.

Les embarcacions emprades són petites i amb poc calat. Això té una explicació molt clara: la pesca es fa a, en el cas del dia que jo vaig anar, la badia dels Alfacs on la profunditat de l'aigua no supera 1,5 metres. El dia de l'activitat, i suposo que sempre és així, els pescadors van caminant i les embarcacions només són per al transport dels estris i d'allò que hagin pescat. No se si el terme és correcte però jo diria que les embarcacions es diuen "puntones". No se si t'hauré ajudat, espero que si.

Anònim ha dit...

M'agrada molt el teu blog perque es molt educatiu per persones que estan aprenent coses sobre el delta

Anònim ha dit...

ola estic fent el credit de sintesi del delta i no h trobat res d'informacio sobre el ventol. em podrieu ajudar siuspla?
gràcies

Josep Torta ha dit...

Hola "anònim", com ja he dit en altres comentaris d'aquest post no sóc ni expert ni coneixedor de les arts de pesca tradicionals del Delta.

Aquesta entrada la vaig fer després d'assistir a una demostració d'arts de pesca tradicionals, per conèixer de prop en que consistien. Pel que fa al ventrol, només puc dir té que és paregut al gànguil (hi ha una foto al post) però més menut, consisteix en una xarxa de forma tubular i amb arcs circulars que la mantenen oberta, aquesta mena de tub està tancat a un extrem amb un nus i a l'altre hi ha una entrada en forma d'embut per a que allò que es pesca no pugui sortir-ne, pel que he vist i m'han explicat els ventrols es "paren", enclavats al terra amb unes canyes amb l'obertura contra corrent per intentar pescar el màxim d'espècies.

Estic segur que al parc natural del delta de l'Ebre o al Museu del Montsià podran donar-te molta més informació.

Aquesta és la informació (molt poca) que et puc donar. Espero que es serveixi. Gràcies per visitar el meu bloc.

Francesc ha dit...

Algunes de les especies son el llobarro la carpa la tenca la dorada anguiles llises crancs -

Anònim ha dit...

Holaa som la Laura i l'Andrea i estem fent un credit de sintesi sobre el delta de l'ebre. necessitem saber els tipus de pesca desenvolupada al Delta, la classificacio de les captures marines i que es la llotja. Si us plau
Gracies, espero que contestis aviat
moltes gracies i adeu

Josep Torta ha dit...

Hola Laura i Andrea. Veient el comentaris que hi ha en aquest post, sembla que "el Delta" és un tema recurrent per als crèdits de síntesi.

Com pots llegir en comentaris anteriors al vostre, ja vaig dir que jo només vaig anar a veure una demostració de pesca tradicional que es va fer al Poblenou del Delta, i no se massa cosa més sobre el tema.

De totes formes, vaig afegir una fotografia d'un plafó informatiu que hi ha al Delta on, si l'amplies, podràs veure la informació que hi ha.

Si teniu possibilitat d'anar-hi, al Museu del Montsià crec que tenen informació sobre les arts de pesca al Delta.

No se si us he pogut ajudar molt. Gràcies per visitar el meu bloc.

Feu un bon treball.

andrea i laura ha dit...

MOLTES GRÀCIES!(:

Anònim ha dit...

hola som el Bruno i l'Alba de primer d'eso i hem de fer un credit de síntesis sobre el Delta de l'Ebre.
Necessitem saber quins eren els estris antics que s'utilitzaven, a part dels tres que ja hi han aqui.
Adeu i esperem que ens puguis respondre ràpid, MOLT URGENT!!!
moltes gràcies,
Bruno i Alba.

Josep Torta ha dit...

Hola Bruno i Alba. Com ja he comentat a altres que, com vosaltres, voleu saber més informació sobre la pesca tradicional al delta de l'Ebre, jo no sóc cap expert en el tema pel que no us puc ajudar massa. Tota la informació que tinc està publicada a aquest post del meu bloc. Si amplieu la imatge del plafó informatiu (http://farm4.static.flickr.com/3565/3423537708_2662f07a10_o.jpg) veureu més informació. Potser al Parc Natural del Delta de l'Ebre o al Museu de les Terres de l'Ebre us podran donar més informació. Salutacions.

Melani ha dit...

Hola, sóc Melani.
Estem fent un treball d'Angles sobre l'Aigua u un dels temes són els tipus de barques del Delta, tenim algun tipus d'embarcació però en s agradaria que ens donessis alguns noms més sobre barques tradicionals de pesca, etc. Moltes Gràcies!

Josep Torta ha dit...

Hola Melani.

No conec el tema però una embarcació que s'usava i encara s'usa és la barca de perxar (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=333898166727206&set=a.302991803151176.69432.297576150359408&type=1&theater), ideal per a navegar per aigües poc profundes.

També s'empreven per la pesca al riu i al mar les puntones i muletes. Embarcacions més grans que les de perxar, impulsades per rems i vela. Hi ha una fotografia de la muleta "Salvadora" i un text breu a http://www.museuterresebre.cat/activitat.asp?id=32&i=ca#.USSa8WfbZ1w Aquesta muleta està restaurada i exposada a la sala de l'Ebre del Museu de les Terres de l'Ebre.

Ho sento però no tinc més informació. Espero haver-te ajudat.

Josep Torta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep Torta ha dit...

Hola Melani.

No conec el tema però una embarcació que s'usava i encara s'usa és la barca de perxar (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=333898166727206&set=a.302991803151176.69432.297576150359408&type=1&theater), ideal per a navegar per aigües poc profundes.

També s'empreven per la pesca al riu i al mar les puntones i muletes. Embarcacions més grans que les de perxar, impulsades per rems i vela. Hi ha una fotografia de la muleta "Salvadora" i un text breu a http://www.museuterresebre.cat/activitat.asp?id=32&i=ca#.USSa8WfbZ1w Aquesta muleta està restaurada i exposada a la sala de l'Ebre del Museu de les Terres de l'Ebre.

Ho sento però no tinc més informació. Espero haver-te ajudat.

Anònim ha dit...

hoola estem fen el credit de sintesi del delta del ebre magradaria saber si saps quina es l'art de pesca BATRE gracies espero que'm contestes pronte

Josep Torta ha dit...

Hola. Crec que aquest art de pesca no es practica al delta de l'Ebre, però no us ho puc assegurar.

Si busqueu a Google trobareu informació sobre la pesca a batre. Com que esteu fent un crèdit de síntesi crec que és millor que feu vosaltres la cerca (jo l'he fet i no m'ha cosat gens trobar informació).

Salutacions

Anònim ha dit...

Hola, jo estic fent un crédit de síntesi i m'ha tocat la part dels arts de pesca, voldria sapiguer les explicacions dels arts de pesca que hi han perque tu domes has ficat 2
gràcies.

Josep Torta ha dit...

Resposta al darrer "anònim" del 16/6/2016 (i als altres que busquin informació sobre la pesca tradicional al delta de l'Ebre):

Com podràs llegir en comentaris anteriors vaig fer aquesta entrada sense ser cap expert en el tema, a partir d'una demostració d'arts de pesca. Vaig posar les que es van ensenyar aquell dia. A l'entrada del meu bloc n'hi ha 3: gànguil, gamber i el rall (no dos). A l'entrada del bloc vaig afegir una foto d'un plafó informatiu que hi ha al delta de l'Ebre (crec recordar que a la zona del Garxal a Riumar) on podreu trobar una mica més d'informació.

Si us serveix d'alguna cosa el que vaig publicar, aprofiteu-ho. Recordeu que no sóc jo qui fa el crèdit de síntesi. No podeu pretendre trobar al meu bloc tot el material per a fer el crèdit.

Pel que veig molts dels que feu aquest crèdit de síntesi feu cap al meu bloc. Suposo que deu ser perquè hi ha molt poca informació sobre el tema. Us proposo, si és possible, que un cop acabat el crèdit de síntesi el publiqueu en un blog. Potser així més gent tindrà informació (jo el primer) sobre el tema.