dijous, de maig 11, 2006

el fotmat RAW

El cap de setmana passat vaig anar a un curset d'iniciació a la fotografia de natura, que van impartir Mariano Cebolla i Joan Gil, dos fotogràfs d'alt nivell, organitzat per l'associació ornitològica de les Terres de l'Ebre Picampall i el Parc Natural del delta de l'Ebre.

Del curset vaig extreure diverses conclusions:
  1. La fotografia no és tan fàcil com mirar i disparar. Requereix tot un preparament, aprenentatge, paciència, ... si es volen fer fotos bones, o almenys correctes.
  2. Hi ha professionals molt bons a les nostres terres, dedicats a la fotografia de natura. Cebolla és i viu a Deltebre, i Gil és de Vinaròs i viu entre Vinaròs i Eucaliptus.
  3. Aprendre a elminar fotos. La màxima és "esborra totes les fotos que no ensenyaries a ningú".
  4. El gran descobriment del curset: el format RAW.
Les darreres càmeres digitals, potser les de gamma una mica alta, a més de guardar les imatges en formats ja coneguts com JPG o TIF, també permeten capturar imatges en format RAW, que vindria ser una cosa com "format cru", o pel que vaig captar al curset, és la imatge sense revelar. D'alguna manera les imatges en JPG ja estan "revelades" pel propi programari que incorpora la càmera que fa les seves interpretacions per mostrar la fotografia final de la forma que més ens agradi (seguint una mena d'estàndard, propi de cada model de cada fabricant). Una imatge RAW, és un original real d'allò que ha captat la càmera sense cap "interferència", es genera un arxiu no modificable per la qual cosa un jutge d'un tribunal o d'un concurs, pot admetre'l com a original.

Un arxiu RAW només pot visualitzar-se, variar alguns paràmetres com la temperatura del color, la tinta, saturació, ombres, llum, la supressió de soroll, ... per a finalment generar un arxiu JPG o TIF per a ser entés per qualsevol programa com un lector de correu-e, un navegador web, editor d'imatges, ... Hi ha una aplicació gratuïta (hi ha una versió de pagament amb més prestacions) per fer tots aquests ajusts, es tracta de RawShooter essentials.

Una imatge en format RAW no està comprimida, a diferència de JPG, i té tota la informació que ha capturat la càmera, per la qual cosa una fotografia en RAW ocuparà molt més que en JPG i TIF. En el meu cas, la meva Panasonic DMC-FZ30 (més sobre la càmera) genera un arxiu d'uns 15 MB en RAW, mentre que amb JPG n'ocupa uns 3 MB.

Podeu veure algunes fotografies capturades en RAW, i després convertides en JPG, per publicar-les a flickr.com: barques, sorra-closca-petjades, gànguil.