dissabte, de febrer 04, 2006

A cada cosa el seu nom

He llegit diverses vegades que quan algú fa una presentació amb l'ordinador fa un "powerpoint" o, com vaig llegir ahir en un mitjà escrit, es fan explicacions amb el "sistema Power Point". És un cas clar en el que una marca dóna el nom a una cosa, com quan diem "Danone" per "iogurt", "fruco" per "suc de fruita", "misto" per "llumí", "bambes" per "sabatilles esportives", etc. etc. etc.
Abans no adoptem aquesta paraula per dir "presentació amb l'ordinador", crec que hem de canviar el xip i no donar-li tanta importància a l'aplicació creada per Microsoft, entre altres coses perquè hi ha altres programes que fan el mateix, igual o millor, com ara l'OpenOffice (programari lliure) del que us podeu descarregar la versió 1.1 en català des de Softcatalà.org o la versió 2.0 en castellà . De moment per a la versió 2 en català ens haurem d'esperar una mica com diuen a bernatspescaires.org perquè està en procés de traducció.

El terme que hem d'adoptar, qui ho vulgui fer clar, no el se pas. Potser "presentació amb l'ordinador", "presentació informàtica", "presentació" a seques, ... Tampoc s'hauria de dir "transparència" (recorda temps passats quan anàvem amb aquells aparells enormes amb un vidre, una bombeta, un espill i uns fulls transparents on havíem imprès o escrit allò que volíem mostrar) i buscar un terme com "pàgina", "pantalla", ...

A partir d'aquí que cadascú triï l'aplicació amb la que vol treballar i el nom que li vol dir als seus treballs.