dissabte, de novembre 26, 2005

III Jornades de Programari Liure i Empresa a les Terres de l'Ebre

Avui he assistit a les III Jornades de Programari LLiure i Empresa a les Terres de l'Ebre que s'han fet a Santa Bàrbara. La veritat és que ha estat força bé: Manel Zaera (COEIC) ha parlat de les aplicacions en programari lliure que hi ha actualment per a la gestió de les empreses (facturació, comptabilitat, nòmines, CRM, ERP, treball col·laboratiu ...) i ha fet una demostració d'e-Grupware, Marc Gibert (UOC) ha parlat sobre ERP i ha fet una demostració de SugarCRM, Miquel Bonet (BEST) ha explicat en què consisteix una eina ERP i les solucions que de la seva empresa ofereix des de les Terres de l'Ebre, finalment Carles González de la STSI de la Generalitat ha explicat la política que porta aquest organisme en quant a la implantació del programari lliure a Catalunya.

Tot i que no he comptat una per una les persones que hem anat crec que han estat al voltant de les 20, cosa que es podria considerar un èxit tenint en compte l'acceptació dels actes d'aquest tipus que es fan per les Terres de l'Ebre.

Jo intento anar-hi a tots el que puc perquè, com a professional del sector de les TIC, crec que s'ha d'anar, sobretot per tenir informació i per donar suport (encara que sigui com diem a Amposta a "fer bulto") als que organitzen aquest tipus d'actes. Evidentment jo no puc anar a tots els actes que voldria per manca de temps. El que no entenc és perquè ha anat tan poca gent, m'explico: En aquests actes, a més d'anar gent d'empreses (usuaris) per veure què poden fer amb el programari lliure, crec que també haurien d'anar empreses del sector TIC (programari, venda d'ordinadors, desenvolupament de webs, consultories, manteniment, formació, ...). Però, tot i que hi havia professionals de les TIC, faltava moltíssima gent (només a la ciutat d'Amposta, on visc i d'on sóc i on treballo, hi ha 14 empreses relacionades amb les TIC, i no crec equivocar-me si dic que només estava jo en "representació" d'una d'aquestes empreses). Això pot ser degut o bé a que no s'han assabentat de l'acte o bé a que no li donen importància al tema (programari lliure); malauradament em decando per la segona opció. Un exemple recent de poca participació: El 5 de novembre, s'havia de fer a Tortosa una jornada sota el títol "Dret i noves tecnologies: aspectes contractuals, propietat intel·lectual i industrial", organitzada UOC, el COEIC, i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa. Com que el tema prometia ser interessant vaig apuntar-me, i dos dies abans de l'acte van trucar-me per dir-me que s'havia suspès per manca de gent. No se quanta gent esperaven, ni quanta gent es va apuntar, però crec que 40 o 50 persones (sufients, al meu entendre, per fer l'acte) entre persones relacionades amb la Cambra de Comerç (en un principi totes les empreses i autònoms ho estan), estudiants i representants de la UOC, gent d'empreses TIC, informàtics col·legiats, s'haguessin hagut d'interessar. Un altre exemple de manca de difusió o d'interès?